De Nieuwe Banne

Title: De Nieuwe Banne
Label: cultuur- en erfgoedprogramma
Year: 2017-2020
Collaboration: Merel Noorlander & Arthur Kneepkens
Commissioned by: Theaterstraat

De Nieuwe Banne is een cultuur- en erfgoedprogramma dat bewoners -van kinderen tot aan wijkwerkers- koppelt aan beleidsmakers om samen, als experts, de wijk (verder) vorm te geven. Een ontmoeting tussen kunst, lokale democratie, stedenbouw/architectuur, social design, wensen en belangen over de (fysieke) herinrichting van de Banne-Noord.

Het is een experiment in creatieve democratie met 4 deeltrajecten: DNB 1 kinderen, DNB 2 eerste bewoners (‘Pioniers’), DNB3 wijkwerkers, en DNB4 ouders & opvoeders. Elk traject wordt afgesloten met een speciale editie van de theatrale talkshow De Wereld Draait Noord in de Theaterstraat

Still uit de Docu DNB2 Pioniers

Het artistieke beleid en programma is in handen van beeldend Merel Noorlander en theatermaker Arthur Kneepkens van de Theaterstraat. Bij De Nieuwe Banne werken wij samen met diverse partners in Noord, als de Gemeente Amsterdam, Over het IJ Festival/Stichting IJ Producties, basisschool de Vier Windstreken, Stichting Wijsneus, Historisch Centrum Amsterdam-Noord. En diverse experts op het gebied van Social Art als MOHA Project, filmmaker Nina van Oort en Zsofia Paczolay, Stedenbouwkundige Diederik Vane en Bonny Alberts, theatermaker Jurrien van Rheenen. En andere experts van de wijk als (jonge) bewoners Nisa, Ceylin, Nassim, Marina, Mert, en Safae uit groep 6, 7 en 8, wijkwerkers van het groen/grijs en schoon, pioniers als Bas Kok en Bonny Alberts en ouders/verzorgers in de Banne.

Dit meerjaren traject wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Stichting Huibert van Saane, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Gemeente Amsterdam.

De Wereld Draait Noord – DNB1

Utopie en andere b(r)ouwsels

Experts: kinderen van het basisonderwijs te Banne Noord, groep 5 t/m 8

Concept en uitvoering programma: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Met dank alle jonge bewoners.

Educatie-programma voor het basisonderwijs, genaamd Utopie, dat filosofie met beeldende kunst en theater verbindt. Doel is om kinderen spelenderwijs te laten nadenken over een duurzame en maakbare wijk, waarin eigen regels gelden en gebruiken. Als vertrekpunt geldt hun eigen leefomgeving, De Banne en het centrale plein de Parlevinker en leert de deelnemer te denken vanuit een Superheld. Alles is mogelijk.

Vanuit de ontwerpen met verfrissende inzichten en innovatieve oplossingen van de jonge experts bouwen we gezamenlijk een Superheldenstad dat geheel op zichzelf staat en zelfvoorzienend is. De workshop wordt begeleid en ondersteund door kunstenaars, grafisch vormgevers en theatermakers. Het eindresultaat wordt gepresenteerd in een speciale editie van De Wereld Draait Noord, waarin we samen een visuele reis maken door deze stad met zijn verhalen.

Schets Nisa – DNB1 Kinderen aan de Macht, Utopie

Still uit de Docu DNB2 Pioniers

Pioniers – december/januari/februari 2018

Doelgroep: De eerste bewoners, pioniers

Concept en uitvoering programma: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens i.s.m. filmmaker Nina van Oordt, productionele ondersteuning theatermaker Jurrien van Rheenen, Gemeente Amsterdam. Met dank aan Saadia Bouzelmad, pre-productie en alle pioniers.

Het tweede deelproject Pioniers draait om interviews en (im)materieel erfgoed; persoonlijke verhalen, cultuurhistorie, erfgoed en architectuur. De verwachtingen en verlangens die de eerste bewoners, bouwers en beleidsmakers hadden, toen de wijk in de jaren ‘70 ontworpen, gebouwd en bewoond werd – en vooral wat daarvan geworden is. Wat was hun inzet, hoe hebben zij de wijk verder gevormd en gemaakt. In hoeverre zijn de ideeen werkelijkheid geworden? Zijn de idealen met de tijd veranderd? En wat als we het allemaal over zouden doen, of kunnen we skills, enthousiasme en inzet meenemen voor de toekomst? Dit traject voerden we uit met ‘eerste bewoners’ die we in eerdere projecten van de Theaterstraat hebben leren kennen, vrijwilligers van het Historisch Centrum Amsterdam-Noord en kinderen van het eerste deelproject in een interactieve talkshow.

Still uit de Docu DNB2 Pioniers

Open debat met Gemeente Amsterdam, deelnemers DNB1 en DNB2

Wijkwerkers: mei, juni, juli 2018

Doelgroep: volwassenen voor wie de Banne de werkvloer is.

Concept en uitvoering programma: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens i.s.m. MOHA Project en Stichting Over het IJ, Gemeente Amsterdam. Met dank alle Wijkwerkers van het groen, grijs en schoon.

Wie werken er in de Banne? Wat zijn hun routes en waar kruisen die elkaar? In dit project koppelen we de  behoeftes en de vragen van de voorgaande deelprojecten aan het aanbod en de expertise van volwassenen die in de Banne werken en onderhouden. Ontmoet de mensen die dagelijks werken aan het groen waar Amsterdam-Noord zo trots op is, aan de straten en stoepen die ons verbinden, en die het afval opruimen dat we overal achterlaten.

Met een speciale veldwerkroute. Een unieke ervaring om direct deel te nemen aan het werk van The Mini-Public Maintenance Department. Beschikbaar voor max. 6 personen per route, geprogrammeerd tijdens Over het IJ Festival 2018.

Tijdens de speciale editie van onze talkshow De Wereld Draait Noord koppelden we dit onderzoek aan het werk van de formele bestuurders en beslissers, en leggen we het verband met de eerste twee delen (DNB1 en DNB2) van het traject.

Unfolding Routines is een artistiek onderzoek van Moha naar de openbare ruimte en haar inwoners, op plekken door heel Nederland, telkens aan de rand van wat het centrum lijkt. De kern van het collectief wordt gevormd door Alice Pons, Olivia Reschofsky en Zsófia Paczolay.Cover Magazine DNB1, DNB2, DNB3

Stedenbouwkundige route door de Banne met Diederik Vane en Bonny Alberts, 2018