SAM x Stadslab#2

SAM x Stadslab#2 Frascati

07 & 09 november 2018

Frascati, Nes 63, AMSTERDAM

Aanstaande woensdag en vrijdag presenteren we ons onderzoek naar gentrification in Amsterdam Noord, gegoten in SAM (Sociaal Artistiek Museum). Samen met 3 bijzondere makers in een avondvullend programma:

Met gentrificatie – en de rol van kunst in dit proces – als uitgangspunt onderzoeken Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander de haalbaarheid én wenselijkheid van de oprichting van een nieuw museum: SAM, Sociaal-Artistiek Museum, verknoopt met het sociale weefsel van Amsterdam-Noord. Ze spraken Amsterdamse bewoners, kunstenaars, ambtenaren en politici over het licht provocatieve voorstel een nieuwe kunstinstelling op te richten. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen brengen ze tijdens STADSLAB #2 in beeld. Het traject zal voortzetten in een jaarprogramma vanuit Theaterstraat i.s.m. diverse partners.

Als ik SAM was…

Zou ik de stad artistiek verbinden

stevig geworteld in Amsterdam met een lokale en internationale programmering

Ik steek boven flats uit, als een vuurtoren, en verlicht de stad

In mij is een Open Space; een ruimte voor experiment en workshops

Ik ben groot genoeg voor een tentoonstellingsruimte

Een shoppingmall in de vorm van een bloem, met geuren die je naar de winkels lokken, met een shisha-lounge, conflict kitchen en bakkerij voor Duivekater

een ruilschool van persoonlijke kwaliteiten, kennis, games, boeken en gevonden voorwerpen

een kapperszaak gerund door kinderen

een medische afdeling voor dak- en thuislozen

een ecolab, waar je als kinderjury de smaak van het Amsterdamse water onderzoekt

Een speelhuis met klimmuur, uitkijktoren, glijbanen en een doolhof om je hersens te trainen.

Ik zou je een gevoel van vrijheid geven, met en zonder controle, een ervaring

Een plek om vrienden te maken en tot rust te komen

Ik zou energie opwekken met zonnepanelen en regenwater omzetten in drinkwater en biertjes

Omgeven door een mobiel park, straatverlichting als diamanten, en transparante prullenbakken voor het weggooien en meenemen van spullen, gratis parkeerplekken in ruil voor een verhaal

ik ben SAM,

Sociaal Artistiek Museum

van Amsterdam Noord

Met voorstellen/concepten van: Nisa, Timbit, Nassim, Tugrul, WochenKlausur, Ceylin, Mariam, Pavel van Houten, Darren O’ Donnell, Bonnie Ora Sherk, Safea, Publink, Judi Werthein, Sophie Louise Feith, Ella Jonker, Esther Lagendijk, Bas Kok.

Interviews over Amsterdam Noord, Social Art en SAM met Gieneke Pieterse, Samar Shaalan en Bart Stuart. DE ONVERTELDE STAD / STADSLAB#2

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. waarmee Frascati een nieuwe programmalijn lanceert dat zich richt op de ontwikkeling van theater over de stad, mét de stad. Theater dat zich verhoudt tot urgente urbane thema’s en dat tot stand komt in nauwe samenwerking met Amsterdamse instellingen en bewoners. Iedere samenwerking begint altijd met een theatraal vooronderzoek dat wordt gepresenteerd in STADSLAB.

De stad als laboratorium: Op zoek naar de stemmen die we doorgaans niet horen, trokken Iskra Vukšić, Tjeerd Posthuma, Lina Issa, Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander de stad in. Als ‘theatraal journalisten’ onderzochten ze op locatie en bottom up een onverteld verhaal. Hierbij werkten ze nauw samen met verschillende Amsterdammers. Het resultaat van deze uiteenlopende onderzoeken worden gepresenteerd als drie voorstellen tot een voorstelling.

Met: Arthur Kneepkens (Theaterstraat) & Merel Noorlander | Lina Issa | Iskra Vukšić & Tjeerd Posthuma | Programmamaker Frascati: Heske van den Ende.

Klik hier voor het hele programma van Frascati Issues: De (on)vertelde stad.