De Nieuwe Banne 3 – Wijkwerkers

De Rietwijker

Parlevinker 9

1034 PX Amsterdam

Opening 14 juli 20:30 uur

Tour 18 juli 14.15 – 15.15 uur en

16, 19 juli van 07:00 – 10:00 uur

Talkshow 18 juli 15:15 – 16:15 uur

Wie zorgen er voor onze openbare ruimte? Wat zijn hun routes en routines? En hoe zouden zij de wijk willen inrichten? Ontmoet de mensen die dagelijks werken aan het groen waar de Banne zo trots op is, aan de straten en stoepen die ons verbinden, en aan het afval dat we overal achterlaten en ophalen. De Nieuwe Banne 3 geeft een gezicht aan dit werk, de werkers en hun kunde. We zetten de kennis van de wijkwerkers letterlijk op de kaart met een interactieve route. Met die route kun je via hun ogen, verhalen en handelingen de wijk bekijken en beleven.

De Nieuwe Banne 3 is een traject van Merel Noorlander en Arthur Kneepkens met de Theaterstraat. Voor De Nieuwe Banne 3 brengen we twee trajecten vanuit sociaal artistiek werk bij elkaar; De Nieuwe Banne x Unfolding Routines van Moha Collectief. Het traject gaat in premiere tijdens het Over het IJ Festival 2018 met een interactief programma:

14 juli om 20:30 uur

Opening The Mini-Public Maintenance Department; het resultaat van een maand lange stage met Moha op de onderhoudsafdeling Wijkbeheer van Amsterdam Noord.

18 juli om 15:30 uur

Talkshow en Magazine presentatie; tijdens een speciale editie van onze talkshow koppelen we DNB 3 aan het werk van de formele bestuurders en beslissers, en leggen we het verband met de eerste twee delen. Verbaas je over spannende en bijzondere architectonische ontwerpen van kinderen voor de Wijk (DNB 1) en leef mee met de verhalen, initiatieven en verlangens vanuit de eerste bewoners uit de jaren ’70 (DNB 2). Tevens presenteren wij het Magazine van alle trajecten tot nu toe i.s.m. diverse makers en de bewoners van de Banne. Klik hier voor De Nieuwe Banne Magazine online versie.

16, 18 en 19 juli van 07:00 – 10:00 en op 18 juli van 14:00 – 15:15 uur

Veldwerk-routes met wijkwerkers; Een unieke ervaring om direct deel te nemen aan het werk van The Mini-Public Maintenance Department en onderhoudsafdeling Wijkbeheer van Amsterdam Noord. Beschikbaar voor max. 6 personen per route.

Locatie: de Rietwijker / Parlevinker 9, 1034 PX Amsterdam
Meer info: Facebook De Nieuwe Banne – Wijkwerkers

De Nieuwe Banne is een experiment in creatieve democratie. Hierbij werken we met verschillende bewoners en betrokkenen aan de expertise, verlangens en wensen van hun wijk. Deze ideeen leggen we op de tekentafels van ambtenaren en bestuurders, als aanzet tot een langdurige en vruchtbare dialoog tussen bewoners, kunstenaars en gemeente. Zo hebben we gewerkt met kinderen vanuit toekomstige architectonische duurzame ontwerpen (DNB1), met pioniers uit de jaren ’70 vanuit hun initiatieven toen en nu  (DNB2), met wijkwerkers vanuit hun kennis van de wijk t.b.v. het groen, grijs en schoon (DNB3). In deel 4 gaan we aan de slag met ouders & opvoeders i.s.m. de HKU in een gamedesign voor de wijk (DNB4). Zie ook: Theaterstraat De Nieuwe Banne.

Unfolding Routines is een artistiek onderzoek van Moha naar de openbare ruimte en haar inwoners, op plekken door heel Nederland, telkens aan de rand van wat het centrum lijkt. Zie ook: Moha Project

De Nieuwe Banne wordt financieel gesteund door:
Gemeente Amsterdam, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Over het IJ Festival, Stichting Huibert van Saane en Prins Bernhard Cultuurfonds.