Art lobby, NRC, Volkskrant, Het Parool, online petition

Samen met kunstenaar Katinka Simonse, theatermaker Camie Bonger, This Art Fair directeur Mette Samkalden, bestuurslid Nederlandse Galerie Associatie Jaring Dürst Britt en cabaretier Erik van Muiswinkel schreef ik onderstaande brief en petitie. Een urgente oproep aan minister van Engelshoven: maak investeringen in kunst fiscaal aantrekkelijker! In aankoop én opdrachtgeverschap voor kunstenaars, fotografen, muzikanten, filmmakers, theatermakers en alle professionele makers daartussenin. Juist nu!

Link opiniestuk NRC, klik hier.

Link petitie, onderteken mee! Klik hier.

Opiniestuk NRC:

“De afgelopen weken werden we overal geprezen om onze veerkracht: fantástisch die solo optredens in binnentuinen, de concerten die online werden gegeven en die spontane kunstinitiatieven in de straten. Heel fijn dat u ons, de makers, heeft gezien. En fijn ook om te merken dat wat wij doen en creëren inspireert, hoop biedt en als troostvol wordt ervaren. Dat doet ons goed, want hier dóen we het immers voor.

Maar. Hoe veerkrachtig wij ook zijn: onze zorgen zijn groot.

Want hoe mooi de handreiking van onze minister van Engelshoven ook is, €300.000.000,- als extra steun voor onze culturele sector in deze barre tijd, dat geld gaat niet naar ons.

Met dit geld worden een paar van de grootste instituten misschien nét overeind gehouden, maar wij, de beeldend kunstenaars, fotografen, muzikanten, filmmakers, theatermakers en alle professionele makers daartussenin, vallen buiten de boot.

En, zonder te willen klagen, want daar houden we niet van. Er zat al geen vet op onze botten. Elke mogelijke reserve is er bij ons de afgelopen 10 jaar af bezuinigd. Dat we nog bestaan is inderdaad een teken van uitzonderlijke veerkracht.

Daarom deze noodkreet. Want wat we nu hard nodig hebben is steun.

En nee, we wíllen onze handen niet ophouden. We investeren bakken met tijd en energie in onze producties. We creëren grootscheeps werkgelegenheid én bouwen het culturele archief van Nederland vanaf de grond op. We stoppen onze ziel en zaligheid in dit werk – altijd al gedaan – en wat we nodig hebben, nu méer dan ooit, is dat we daar gewoon voor worden betaald.

Wat ons daarom het allermeest zou helpen is een stimulans voor iedereen om in ons werk te investeren. Beste minister van Engelshoven, lief kabinet, maak ons werk fiscaal aantrekkelijker! Laat het lonen om juist nu een kunstwerk te kopen voor aan die lege muur waar mensen tegenaan staren als ze thuiswerken. Laat mensen gemotiveerd zijn een violist te boeken voor een balkonconcert. Een sociaal kunstenaar te contracteren om onverwachte ontmoetingen te creëren met buurtbewoners. En stimuleer bedrijven een theatermaker in te huren om in die saaie zoom-sessies in te breken.

Wanneer een investering in kunst gedurende deze crisis fiscaal aantrekkelijker wordt, krijgt de kunstmarkt een impuls, en hebben wij geen bijstand nodig. En dan bedienen wij jullie allemaal met hoop, vermaak, inspiratie, reflectie en álles wat het leven mooier en beter maakt. Solidair en open. Juist in deze tijden.”

Met collega’s financiën praat minister Van Engelshoven nu over mogelijke belastingmaatregelen die de sector kunnen helpen. Te denken valt aan verlaging van de btw, een hogere aftrek van giften aan cultuur en het fiscaal stimuleren van het kopen van kunst – een voorstel van kunstenaars zelf. Partijleden van SP, GroenLinks, D66 en PvdA ondersteunen de petitie en hebben onlangs een motie ingediend bij de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen en links, klik hieronder:

Minister Van Engelshoven zoekt naar meer steunmaatregelingen cultuur, NRC

Offensief voor meer cultuurgeld: maak investeren in kunst fiscaal aantrekkelijk – Volkskrant

Help kunstenaars de coronacrisis door met een fiscale regeling – NPO/Radio1

Maak investeringen in kunst en cultuur fiscaal aantrekkelijker – Stichting BOK

* Cover beeld Maaike Hartjes