Filosofische avond Orakel
woensdag 7 november
20 uur inloop / start 20.15 – 21.45 uur
op de tentoonstellingszalen, eerste verdieping
Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam
ORAKEL – FILOSOFISCHE AVOND EN ARTIST TALK
EVA MEIJER, THIJS DE ZEEUW en CLARA SAITO
Een avond met gastsprekers Eva Meijer (filosoof), Thijs de Zeeuw (landschapsarchitect Artis) en Clara Saito (kunstenaar).
Er is een grote ontwikkeling in het huidige empirisch onderzoek naar niet-menselijke dieren-talen, waarin geheugen, en vormen van cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven niet alleen voor de mens op gaan, maar ook veelvuldig aanwezig is bij niet-menselijke dieren. Veel jonge kunstenaars onderzoeken in hun werk nieuwe vormen van politieke interactie en uitgangspunt voor het denken over nieuwe vormen van co-existentie met niet menselijke dieren. Alle bekeken vanuit de diversiteit waarin dieren spreken en handelen i.p.v. hen te benaderen als een homogene groep, met als doel een betere relatie op te bouwen. Veelal wordt de interactie aangegaan vanuit de belevingswereld van het dier en niet andersom.
Renée Hartog (politicoloog en voorzitter Sociëteitscommissie van Arti) zal deze avond modereren.
Eva Meijer ontwikkelt een alternatieve manier van denken over taal, politiek het samenleven met niet-menselijke dieren. Tijdens deze lezing houdt Eva Meijer een pleidooi voor diversiteit. Niet de mens beschouwen als De Mens of Het Dier maar als soorten. Zo pleit Eva Meijer voor een maatschappij vanuit een nieuw perspectief, een pleidooi voor diversiteit
Vanuit de vraagstellingen: wat gebeurt er als je de handelingen van dieren gaat zien als politieke daden? Wat zou er gebeuren als we de dieren gaan beschouwen als volwaardige subjecten?
Hoe ontwerp je een dierverblijf? Of: hoe ontwerp je een ruimte voor een opdrachtgever waar je niet mee kunt communiceren? Hoe verhouden esthetiek en ethiek zich in een historisch beladen omgeving die zowel voor het dier als de menselijke bezoeker geschikt moet zijn? En: wat kan de dierentuin meer zijn dan een Tarzaneske verheerlijking van het exotische? Kan de dierentuin van het antropoceen ons helpen op onze zoektocht naar een gelijkwaardiger relatie met de non-human?
Thijs de Zeeuw is Natuuroptimist. Dat betekent dat hij vertrouwt op het opportunisme en ontembare natuur in onszelf en de ander. Als landschapsarchitect heeft hij zich de laatste jaren toegelegd op het ontwerpen aan dierverblijven voor dierentuinen. Geïnspireerd door de morele en ethische vraagstukken en tegenstrijdigheden in de dierentuin is hij ZOOOF gestart: een meerjarig ontwerpend onderzoek naar de dierentuin van de toekomst.
Clara Saito geeft live verslag van haar ervaringen, performances en videowerk Diva The Dog, met presentatie video en een vraaggesprek aan het einde van de avond i.s.m. Melanie Bonajo en Eva Meijer.
Diva is een hond. De hond is de kunstenaar die een maand lang Diva performt temidden van haar huisgenoten, haar eigen hond en het straatleven van amsterdam. Diverse ‘baasjes’ werden gevraagd hond Diva mee te nemen in hun wandelingen, gevolgd door een camera. Speciaal voor Museumnacht wordt Diva the Dog verder uitgewerkt, ge-edit en gerangschikt tot 2 films, 1: de relatie van Saito met haar hond en andere soortgenoten zien, 2: haar interactie met de mens. Een die dierlijkheid, instinct en onze relatie tussen mens en niet menselijke dieren bevraagd. Pijnlijk, humorvol en eerlijk tegelijk. Wat waren Clara’s drijfveren om dit werk te maken?
ORAKEL is een 7 dagen durende Manifestatie door het hele gebouw van Arti et Amicitiae dat zinderend van start gaat tijdens de Amsterdamse Museumnacht. De 7e editie is ontstaan vanuit de urgente behoefte om onze visies op de interrelatie tussen mens, natuur en niet-menselijk dieren te herzien. Vertaald en aangereikt vanuit de beeldende kunst in combinatie met technologie, (empirische) wetenschap en hedendaagse alchemie. De orakels zijn méér dan toekomstvoorspellers: ze reageren niet alleen op de kanteling in het denken, maar verwezenlijken de maatschappelijke veranderingen zelf.
Samenstelling en concept: Merel Noorlander en Arjen Lancel
Mede mogelijk dankzij: Stichting Museumnacht, De Nieuwe, Het Amsterdams Fonds voor de kunst, Stichting Stokroos, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum.
https://www.arti.nl/tentoonstelling/orakel/