Orakel x Artist Talks

‘Orakel’ Artist Talk

donderdag 8 november

20 uur inloop / start 20.15 – 21.45 uur
op de tentoonstellingszalen, eerste verdieping

Arti et Amicitiae
Rokin 112, 1012 LB Amsterdam

ORAKEL – ARTIST TALK EN TOUR
PEI-YING LIN EN ARNE HENDRIKS

Een avond met gastsprekers Pei-Ying Lin (de Waag) en Arne Hendriks (The Incredible Shrinking Man). Beide kunstenaars speculeren in hun werk over de toekomst, op de grens van biologie, life sciences, kunst en design. Allen als instrument, leidraad en vertrekpunt voor het vormen van nieuwe inzichten. De kunstenaars laten een wervelende samenstelling van experimentele inzichten zien, maar ook de worsteling met de paradoxale combinatie van samenhang en diversiteit in het heden.

Aansluitend op de artist-talks en vraaggesprekken, een alles-wat-je-wilde-weten-over-het- verhaal-achter-de-Manifestatie-tour door samenstellers Merel Noorlander en Arjen Lancel.

Renée Hartog (politicoloog en voorzitter Sociëteitscommissie van Arti) zal deze avond modereren.

Arne Hendriks doet onderzoek naar hoe de mens zich kan onderwerpen aan de aarde; door simpelweg te krimpen. Hij schept een wereld waarin de grenzen tussen entertainment, ecologie, consumptie en evolutie vervagen en bevraagd worden. Tijdens deze avond geeft hij inzicht in zijn onderzoek over een duurzame wereld van een maatje kleiner. Doel: ons begrip van wie of wat we zijn, en wat we willen als soort, uiteen te zetten.

Pei-Ying Lin zet uiteen hoe wij virussen kunnen integreren in het koken. Hiervoor ontwikkelde zij speciaal een kookboek i.s.m. De Waag, Mediamatic en de Vrije Universiteit. Het eerste deel van het kookboek is bedoeld om de bezigheid van eten te herdefiniëren. Mensen en virussen eten op andere manieren. Mensen eten via onze mond, maar virussen groeien op een heel andere manier, namelijk met behulp van het gastorganisatie. Het kookboek bevat ook een menu waarin eten wordt gebruikt om de effecten die een virus kan hebben op je lichaam worden nagebootst. Het Norovirus menu heeft bijvoorbeeld een voorgerecht waarmee braken wordt opgewekt, om zo de symptomen na te bootsen die het virus bij het menselijk lichaam veroorzaakt. Aan de hand van dit kookboek wil zij de mogelijkheden onderzoeken om vriendelijker met virussen om te gaan en nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor virussen. Wees voorbereid met een stevige maag. Na deelname aan haar workshop tijdens Museumnacht hoeft u enkel maar te luisteren en te absorberen, een veilige bezigheid met een baanbrekend prikkelend onderzoek.

ORAKEL is een 7 dagen durende Manifestatie door het hele gebouw van Arti et Amicitiae dat zinderend van start gaat tijdens de Amsterdamse Museumnacht. De 7e editie is ontstaan vanuit de urgente behoefte om onze visies op de interrelatie tussen mens, natuur en niet-menselijk dieren te herzien. Vertaald en aangereikt vanuit de beeldende kunst in combinatie met technologie, (empirische) wetenschap en hedendaagse alchemie. De orakels zijn méér dan toekomstvoorspellers: ze reageren niet alleen op de kanteling in het denken, maar verwezenlijken de maatschappelijke veranderingen zelf.

Samenstelling en concept: Merel Noorlander en Arjen Lancel

Mede mogelijk dankzij: Stichting Museumnacht, De Nieuwe, Het Amsterdams Fonds voor de kunst, Stichting Stokroos, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum.

Meer info: Arti et Amicitiae / Museum Night Award / Museumnight Manifestation Orakel